Λάρισα και Τρίκαλα - Πρωτοβουλίες για να απαγορευτεί το τσιγάρο στις δύο πόλεις

Η Λάρισα γίνεται μια… άκαπνη πόλη, μετά από απόφαση του Δήμου Λαρισαίων για εφαρμογή του νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.Καφετέριες, ταβέρνες, μπαρ βγάζουν το τσιγάρο εκτός καταστημάτων και οι ιδιοκτήτες τους συμμετέχουν σε αυτή την εκστρατεία για θέματα υγείας.
 Ο νόμος υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά ελάχιστοι τον τηρούν. Μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού ήταν τα καταστήματα που δεν επιτρέπουν στο εσωτερικό τους να καπνίζουν οι πελάτες τους. Την εικόνα όμως έρχεται να αλλάξει η δημοτική αρχή.
 Όπως αναφέρει η Ελευθερία, κάθε ελεγκτικός μηχανισμός αυτοβούλως ή μετά από καταγγελία θα παρεμβαίνει στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και θα διενεργεί ελέγχους. Τα όργανα ελέγχου κατά την εκτέλεση του έργου τους και κατόπιν αιτήματός τους συνεπικουρούνται από τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές. Δημοτική Αστυνομία και Υγειονομικό θα διενεργούν στο εξής τακτικούς ελέγχους και έκτακτους ελέγχους κατόπιν καταγγελίας.
 Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων αντιμετωπίζουν θετικά την εφαρμογή του νόμου και καλούν τους πελάτες τους, να βγουν από το εσωτερικό του καταστήματος αν επιθυμούν να καπνίσουν και να το συνδυάσουν με το… φλερτ. Στη Νέα Υόρκη όταν εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος ήρθε το «Smirting» είναι η πρακτική του καπνίσματος και του φλερτ έξω από μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια και κτίρια γραφείων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.
 Στο άκουσμα της απαγόρευσης του καπνίσματος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Λάρισας κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι η δημοτική αρχή ακολουθεί τα βήματα της δημοτικής αρχής των Τρικάλων. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο τα Τρίκαλα έκαναν γνωστό στην υπόλοιπη χώρα ότι «έκοψαν το τσιγάρο».
 Η εικόνα που δίνουν σήμερα οι καταστηματάρχες, λίγους μήνες μετά την απαγόρευση του καπνίσματος είναι διαφορετική. «Τα Τρίκαλα δεν είναι άκαπνα», τονίζουν και περιγράφουν τι επικρατεί στη γειτονική πόλη. «Υπάρχουν καταστηματάρχες που εφαρμόζουν τον νόμο κανονικά, άλλοι όμως όχι. Το βράδυ από τις 11 και μετά καπνίζουν κανονικά στο εσωτερικό του καταστήματος. Οι πελάτες μας έχουν τη διάθεση να ακολουθήσουν όλα όσα προβλέπονται, και να σεβαστούν τον νόμο, όταν όμως δεν εφαρμόζεται συνολικά τότε υπάρχει πρόβλημα» σημειώνουν. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το εξής, τα μεσημέρια τα τσιπουράδικα της πόλης των Τρικάλων είναι άδεια, καθώς οι Τρικαλινοί επιλέγουν να πάνε στα καταστήματα του Δήμου Πύλης που απέχει μόλις 10 λεπτά από το κέντρο των Τρικάλων, διότι εκεί δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος. Να σημειωθεί ότι από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα έχουν βεβαιωθεί 18 παραβάσεις.

Πηγή: Ελευθερία

Πρωτοβουλίες για να απαγορευτεί το τσιγάρο

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget