Ένταξη Δήμου Θηβαίων στο πρόγραμμα HELIOS

Την ένταξη του Δήμου Θηβαίων στο πιλοτικό πρόγραμμα HELIOS (HELlenic IntegratiOn System) συνυπέγραψε ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018 στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μουζάλα και του Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μπαλάφα.
 Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Υλοποιείται υπό το συντονισμό του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τους Δήμους Θηβαίων και Λεβαδεών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
 Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου και θα αξιοποιήσει μέτρα που υλοποιούνται ήδη, όπως η εκπαίδευση, η χρηματική βοήθεια, η στέγαση, συνδυάζοντάς τα με νέες υποστηρικτικές δράσεις σχετικά με την επαγγελματική ζωή, τους κοινωνικούς δεσμούς και την κοινωνική συμμετοχή.
 Κατά την πιλοτική φάση, οι δράσεις θα αφορούν ένα δείγμα πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών, από τους δύο Δήμους, στους οποίους προσφέρονται διαφορετικές επιλογές στέγασης, δηλαδή
 Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας στη Θήβα και διαμερίσματα στη Λιβαδειά. Στο πρόγραμμα η Δομή της Θήβας περιλαμβάνει 10 οικογένειες (40 άτομα).
 Η αρχική διάρκεια του προγράμματος έχει οριστεί σε έξι μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για ακόμη έξι μήνες, εφόσον κριθεί απαραίτητη η παράτασή του και εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.
 Στόχος του πιλοτικού προγράμματος είναι να δημιουργήσει ένα μοντέλο ένταξης προσφύγων και μεταναστών που να μπορεί να εφαρμοστεί στο σύνολο της Επικράτειας.
 Ο Δήμαρχος Θηβαίων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος, δήλωσε:
 “Στο Δήμο Θηβαίων λειτουργεί ένα κέντρο πρότυπο, στη δημιουργία του οποίου συμμετείχαμε ως Δήμος, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης, είχαμε υποχρέωση πιστεύω να το κάνουμε. Έχουμε άριστη συνεργασία με τους κύριους Υπουργούς και οφείλω να το επισημάνω. Επίσης, έχουμε άριστη συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και το ΚΕΠΒ.
 Η δομή ξεκίνησε αρχικά όχι πολύ καλά, καθυστερήσαμε ίσως 8 μήνες, αλλά έγινε τελικά μια δομή η οποία λειτουργεί με τα καλύτερα δεδομένα, κατά την άποψή μου, σε σχέση με άλλα κέντρα προσφύγων ή δομές προσφύγων.
 Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 650 άτομα, λειτουργούν κανονικά τα απογευματινά σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και επιπλέον λειτουργούμε το Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Κέντρου Ένταξης Μεταναστών.
 Αποδεχτήκαμε τη συμμετοχή μας στο Πρόγραμμα HELIOS, ως συνέχεια της Δομής που δημιουργήθηκε στη Θήβα και ως υποστηρικτικό πρόγραμμα στο Κέντρο Ένταξης Μεταναστών. Θεωρώ ότι τ’ αποτελέσματα θα είναι θετικά. Ίσως υπάρξει ένα θέμα σχετικά με την απασχόληση, δεδομένου ότι η ανεργία στην περιοχή μας είναι σε υψηλά επίπεδα. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε πιθανά προβλήματα”

πρόγραμμα HELIOS

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget