ΑΠΕ σε αναδασωτέες εκτάσεις από το ΣτΕ για έργο στη Βοιωτία


Το δρόμο για την εγκατάσταση έργων παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας σε αναδασωτέες εκτάσεις ανοίγει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Βοιωτία.

Ειδικότερα, το ΣτΕ δικαίωσε εταιρεία αιολικών στη διαμάχη της με το Δήμο Θίσβης (βρίσκεται στη νοτιοδυτική, παραλιακή πλευρά του νομού Βοιωτίας) με το σκεπτικό ότι «εκεί που επιτρεπόταν πριν τη φωτιά, πρέπει να επιτρέπεται και μετά, ενώ εκεί που απαγορευόταν πριν, θα πρέπει να απαγορεύεται και μετά».

Την ίδια θέση έχουν κατ’ επανάληψη εκφράσει διάφοροι φορείς ΑΠΕ όπως η ΕΛΕΤΑΕΝ, που έχει υποστηρίξει πως οι ΑΠΕ εξυπηρετούν το σκοπό της αναδάσωσης.

Για την ιστορία, τον Ιούνιο του 2010 το ΣτΕ είχε αποφασίσει διακοπή των εργασιών της
εταιρείας Αιολική Ερατεινής κατόπιν αίτησης ακύρωσης και αναστολής από το Δήμο Θίσβης (θέση Μελίσσι), με το επιχείρημα ότι η έκταση είχε κηρυχτεί αναδασωτέα.
 Πριν την τελική απόφαση είχε μεσολαβήσει η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ με την 68/2011 απόφασή της που είχε διατάξει τη συνέχιση των εργασιών κατασκευής του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου, κρίνοντας ότι οι δικαστικές αποφάσεις στις οποίες είχε βασιστεί η διαταγή προσωρινής διακοπής των εργασιών, “είχαν εκδοθεί υπό την ισχύ διαφορετικού νομικού καθεστώτος και επί υποθέσεων με διαφορετικά πραγματικά δεδομένα, αφού δεν αφορούσαν σταθμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά διαφορετικά έργα”, ενώ έθετε το ζήτημα της “περιβαλλοντική και ενεργειακή προτεραιότητα” για την προώθηση των ΑΠE

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget