ΚΟΡΔΑΤΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡ. ΦΟΔΣΑ

«Κάθε αλήθεια περνάει από τρία στάδια. Πρώτα γελοιοποιείται. Μετά βρίσκει σφοδρή αντίθεση. Και στο τέλος θεωρείται αυτονόητη». Άρθουρ Σοπενχάουερ, Γερμανός φιλόσοφος.
 Το τελευταίο χρονικό διάστημα με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε την αθρόα μεταφορά απορριμμάτων από άλλες περιοχές στο ΧΥΤΑ Θήβας, περίπου 15.500 τόνους αποβλήτων για το εννεάμηνο του 2017 και έπεται συνέχεια. Χωρίς κανένα στοιχείο ουσιώδους ενημέρωσης, αν και πολλές φορές την αναζητήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, από έναν κρυπτόμενο Δήμαρχο και μέλος του Δ.Σ. του Περ. ΦοΔΣΑ.
 Ρωτήσαμε τι δεσμεύσεις υπάρχουν; Για πόσο χρονικό διάστημα, από ποιες περιοχές και τι ποσότητες αποβλήτων υπολογίζουν ότι θα μεταφερθούν συνολικά στη Θήβα; Ας απαντήσει κάποιος τέλος πάντων. Κατανοούμε την έκτακτη μεταφορά σε μια ανάγκη, άλλωστε την έχουμε ψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο όποτε έχει προκύψει, δηλώνουμε όμως κατηγορηματικά αντίθετοι στην συστηματική και μόνιμη μεταφορά αποβλήτων και σε αυτή την λογική ήταν το ψήφισμα που καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δικαίωμα που δεν μπορεί να μας το αφαιρέσει κανένας ή το αμφισβητούν και αυτό!
 Συχνά - πυκνά ο Περ. ΦοΔΣΑ με δελτία τύπου αναφέρει ότι, για όλη τη χώρα, η Κυβέρνηση εξέδωσε υπουργικές αποφάσεις, να διατίθενται τα απόβλητα σε ΧΥΤΑ προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων των περιοχών που δεν διαθέτουν ΧΥΤΑ, να προστατευθεί το περιβάλλον, και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επιβολής βαρύτατων προστίμων από την ΕΕ, λόγω της λειτουργίας παράνομων χωματερών. Είναι κατανοητή η ανάγκη που επέβαλε τη λήψη αυτών των υπουργικών αποφάσεων. Επ' ουδενί όμως συνιστά επιλογή της Κυβέρνησης ο συγκεκριμένος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων όπως ισχυρίζονται σε ανακοίνωση τους. Αποκρύπτουν το γεγονός ότι την αρμοδιότητα και την υλοποίηση του σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Στερεάς δεν την έχει η Κυβέρνηση αλλά ο Περ. ΦοΔΣΑ μετά φυσικά και την απόφαση 923/2017 απόφαση του ΣτΕ. Απλώς προσπαθούν την τόσων χρόνων ανευθυνότητα, ανυπαρξία πρόβλεψης και ανικανότητα πολλών Δήμων να εκπονήσουν τοπικά σχέδια και έργα διαχείρισης των αποβλήτων τους με αποδεκτούς τρόπους, να την μετακυλήσουν σε ευθύνη και αποφάσεις της Κυβέρνησης και να κάνουμε αποδεκτές εκβιαστικές πολιτικές όπως αυτή της μεταφοράς των απορριμμάτων. Δεν θα τους περάσει.
 Ποιοι είναι όμως οι στόχοι από τον Περιφερικό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ σελ.44) τον οποίο λένε ότι αγνοούμε. 1)Μέχρι την 16η Ιουλίου του 2020, τα βιοαποδομήσιμα αστικά απόβλητα που προορίζονται για χώρους ταφής πρέπει να μειωθούν στο 35% της συνολικής (κατά βάρος) ποσότητας των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων. 2)ΟΙ στόχοι του σχεδιασμού ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασίας (γυαλί, χαρτί μέταλλα, πλαστικό, ξύλο) είναι για το έτος 2020 στο 60% (κατά βάρος). Δηλαδή για το σύνολο των αποβλήτων πάνω από το 60% θα πρέπει να εκτραπεί από την ταφή.
 Ποιο είναι το τρέχον ποσοστό ανακύκλωσης σήμερα, παραμονές του 2018, με τα επίσημα στοιχεία σας κύριοι του Περ. ΦοΔΣΑ; Για την περιοχή μας στο 4%. Αναδεικνύεται έτσι πλήρως η ευθύνη σας για το αν θα εκπληρωθούν οι στόχοι για το 2020.

ΚΟΡΔΑΤΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget