31 Χρόνια από την Επάνοδο των Ιερών Λειψάνων του Οσίου και Θεοφόρου Λουκά του εν τῳ Στειρίῳ στην Ιερά Μονή Του

Τριάντα ένα χρόνια πριν, στις 13 Δεκέμβρη 1986 η Βοιωτία έζησε ένα γεγονός σταθμό στην πνευματική της πορεία που για 526 ολόκληρα χρόνια υπομονετικά περίμενε να ζήσει.
 Ξημερώνοντας η 13η Δεκέμβρη τα βήματα των πιστών από όλες τις περιοχές της Βοιωτίας είχαν έναν και μοναδικό προορισμό, τη βουνοπλαγιά του Ελικώνα στο Στείρι· εκεί στην Αγιά Σοφιά της Ρούμελης στο περίφημο βασιλομονάστηρο του Οσίου Λουκά συνέρρεαν πλήθη ανθρώπων κάθε ηλικίας για να υποδεχτούν τον επί πέντε και πλέον αιώνες απόντα παρόντα Όσιο του Στειρίου Λουκά. Μετά από 526 χρόνια «τῶν μοναζόντων τό κλέος» και «τῆς Ἑλλάδος τό καύχημα» επιστρέφει στον τόπο των ασκητικών του αγώνων, στον τόπο όπου οσιακά εκοιμήθη και υπό του Θεού εδοξάσθη.
 Η ιστορία της απουσίας από το μοναστήρι των θαυματουργών λειψάνων του ασκητού του Στειρίου καθώς και της επιστροφής τους έχει ως εξής:
 Τα ιερά λείψανα του Οσίου και Θεοφόρου Λουκά, τα οποία εθησαυρίζοντο στο μεγαλόπρεπο Καθολικό της φερώνυμης Μονής του μέχρι το 1460, λόγω της υπό των Τούρκων καταλήψεως της Βοιωτικής γης, μεταφέρονται από τους Οσιολουκαΐτες μοναχούς της Μονής στη Λευκάδα. Από ’κεί λόγω και της εν Λευκάδι ελεύσεως των Τούρκων μεταφέρονται στην Βοσνία από τους άρχοντες της Βοσνίας, οι οποίοι τα εξαγόρασαν από τους Τούρκους νομίζοντας ότι είναι τα λείψανα του Ευαγγελιστού Λουκά, αφού είχε γίνει σύγχυση μεταξύ των δυο αγίων των φερόντων το ίδιον όνομα. Όταν, όμως, το 1463 οι Τούρκοι καταλαμβάνουν τη Βοσνία, Φραγκισκανοί μοναχοί μεταφέρουν τα λείψανα του Οσίου στη Βενετία στη Μονή του Αγίου Ιώβ. Οι διαμαρτυρίες των Βενεδικτίνων μοναχών, οι οποίοι κατείχαν τα λείψανα του Ευαγγελιστού Λουκά στην Βασιλική της Αγίας Ιουστίνης στην Πάδοβα, είχαν σαν αποτέλεσμα το 1464 Σύνοδος Καρδιναλίων, να αποφασίσει ότι τα εν λόγω λείψανα δεν είναι του Ευαγγελιστού Λουκά αλλά κάποιου Οσίου Λουκά από το Στείρι (περί τούτου συνεμαρτύρησε και ο Επίσκοπος Λευκωσίας Κύπρου Ησαΐας) με αποτέλεσμα να φυλαχθούν σε δευτερεύουσα και ασήμαντη θέση στο ναό και να περιπέσουν σε αφάνεια.
 Η πρόνοια, όμως, του Θεού έφερε την είδηση στην Εκκλησία της Βοιωτίας περί της υπάρξεως στη Βενετία των ιερών λειψάνων του Οσίου Λουκά. Ο αδελφός της Μονής αρχιμανδρίτης κ. Χριστοφόρος (Ρακιντζάκης), νυν Επίσκοπος Ανδίδων, φιλίᾳ συνδεόμενος με τον Ιταλό Ερρίκο Μορίνι, έμαθε παρ’ αυτού, ότι ερευνώντας τους βίους των Αγίων στη Βενετία είχε πληροφορίες περί του Οσίου Λουκά του εν τῳ Στειρίῳ, του οποίου τα λείψανα ευρίσκοντο στον Ναό του Αγίου Ιώβ της Βενετίας. Μετά την ρηξικέλευθη χαροποιό είδηση κι αφού έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον τότε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας και νυν Μακ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τον πρώην Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κυρό Νικόδημο, τον τότε Ηγούμενο της Μονής και είτα Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κυρό Νικόδημο, τον αδελφό της Μονής και νυν Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο και τον αδελφό της Μονής π. Δοσίθεο Καστόρη μετέβη στη Βενετία, όπου παρέλαβε τα χαριτόβρυτα ιερά λείψανα του Οσίου Λουκά και τα μετακόμισε στην Σεβάσμια Ιερά Μονή του την 13η Δεκεμβρίου 1986, Σάββατο των Προπατόρων.
 Σύμπασα η Βοιωτία συνέδραμε πλημμυρίζοντας κάθε σπιθαμή της Οσιολουκαΐτικης γης περιμένοντας καρτερικά να υποδεχθεί  τον αγαπητό και προσφιλή της άγιο.
 Δάκρυα χαράς και αγαλλιάσεως έτρεχαν από τα μάτια όλων μικρών και μεγάλων, παιδιών, γυναικών, ανδρών, γερόντων καθώς αντίκριζαν τον Ποιμενάρχη της Τοπικής Εκκλησίας, τον Ηγούμενο και τους μοναχούς του Οσίου να φέρουν στις πλάτες τους τα χαριτόβρυτα λείψανα του εν Ασκηταίς μεγίστου Πατρός Οσίου Λουκά και να τα εναποθέτουν στη λάρνακα του περίβλεπτου Καθολικού του, για να μείνουν εκεί έως την συντέλεια των αιώνων.
 Την ευφρόσυνη ταύτην επάνοδο των ιερών λειψάνων του Οσίου και Θεοφόρου Λουκά του εν τῳ Στειρίῳ ποείται μνήμην η Εκκλησία μας την Κυριακή των Προπατόρων. Από τότε κάθε Σαββατοκύριακο των Προπατόρων θεσπίστηκε να εορτάζεται  με μεγαλοπρέπεια και ξεχωριστή ευλογία στην Οσιολουκαΐτικη Μονή και την κατά Βοιωτίαν Εκκλησία η επάνοδος των χαριτόβρυτων λειψάνων του Οσίου.
 Φωτογραφία από την επάνοδο των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Λουκά στο δρόμο πριν το Μοναστήρι και η υποδοχή από το πλήρωμα της Βοιωτικής Εκκλησίας, Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 1986. Διακρίνονται ο τότε Ηγούμενος της Μονής και είτα Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κυρός Νικόδημος (Ζαλούμης) και ο αδελφός της Μονής π. Δοσίθεος Καστόρης.

Επάνοδο των Ιερών Λειψάνων

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget