3,8 εκατ. άνθρωποι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές κ. Κοντονή;

Η κυβέρνηση, σε άριστη συνεργασία με τους συμβολαιογράφους, αλλά φυσικά και με τους τραπεζίτες, προσπαθεί να συνεχίσει την προσπάθεια να ρίξουν στάχτες στα μάτια των φορολογούμενων, και κυρίως των δανειοληπτών, και να εξαπατήσουν τους πάντες, ότι δήθεν δεν γίνονται πλειστηριασμοί και δεν θα γίνουν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας ως την αξία των 300.000 ευρώ.
 Στις 11 Οκτωβρίου η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (Σ.Ε.Σ.Σ.Ε.), σε μια προσπάθεια να δείξει ότι οι συλλογικότητες κατά των πλειστηριασμών είναι κατευθυνόμενες από μεγάλα συμφέροντα , ματαίωσε τους πλειστηριασμούς μεγάλης αξίας περιουσιακών στοιχείων. Όπως πχ:
 α) Πλειστηριασμός στο Ειρηνοδικείο Πειραιά για πλοίο υπό ιταλική σημαία ιδιοκτησίας κυπριακής εταιρείας για συνολικές οφειλές 12.336.000€ στις οποίες οφειλές συμπεριλαμβάνονται και απαιτήσεις ναυτεργατών.
 β) Πλειστηριασμός στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου για οικόπεδο και κτήριο γραφείων, καθώς και για κάθετη ιδιοκτησία (τμήμα οικοπέδου χωρίς κτίσμα) στο Δήμο Χαλανδρίου, ιδιοκτησίας Ανωνύμου Εταιρείας για συνολικό ύψος οφειλών 21.150.000€, από τα οποία 9.000.000€ ήταν απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.
 γ) Πλειστηριασμός στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για τέσσερις οριζόντιες ιδιοκτησίες στο Δήμο Αθήνας, στην περιοχή Ψυρρή, ιδιοκτησίας φυσικού προσώπου, για συνολικές οφειλές 2.500.000€.
 δ) Πλειστηριασμός στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για μεζονέτα στη Βούλα Αττικής για χρέη Ανωνύμου Εταιρείας για συνολικές οφειλές της 3.093.643€.
 Δυο μέρες μετά, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, σε απόλυτη σύμπλευση με τους συμβολαιογράφους, αναρωτήθηκε δημοσίως «Ποιους προστατεύουν; Ξέρουν τι κάνουν;» οι συλλογικότητες κατά των πλειστηριασμών; Και υποστήριξε πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
 Κι επειδή υποσχεθήκαμε χθες ότι θα επανέλθουμε στο θέμα, κι επειδή – εμείς τουλάχιστον – τηρούμε τις υποσχέσεις μας, παραθέτουμε την απάντηση του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, στον κ. Κοντονή και τους Συνεργάτες του, τους κκ Συμβολαιογράφους του Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου & Δωδεκανήσου και τον πρόεδρό τους, Γεώργιο Ρούσκα:
 Σύμφωνα με τη Eurostat, σε συνθήκες φτώχειας ένας στους τρεις Έλληνες. Χειρότερα είναι μόνο οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι. Σύμφωνα με τα πιο επίσημα στοιχεία, αυτά της Eurostat, στην Ελλάδα, σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 21,2% του πληθυσμού, σε συνθήκες ένδειας το 22,4%, ενώ ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας το 17,2% του πληθυσμού. Τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά στην ΕΕ είναι 17,3%, 7,5% και 10,4%. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα το 2016 βρίσκονταν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 35,6% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), έναντι 28,1% το 2008. Στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε το 2016 στο 23,4% (117,5 εκατ. άνθρωποι), κάτω από τα επίπεδα του 2008 (23,7%).
 Γενικότερα, σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα, αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, είναι η Βουλγαρία (40,4%) και η Ρουμανία (38,8%). Στον αντίποδα (με ποσοστά μικρότερα του 20%) βρίσκονται η Τσεχία (13,3%), η Φινλανδία (16,6%), η Δανία (16,7%) και η Ολλανδία (16,8%), η Αυστρία (18%), η Σλοβακία (18,1%), η Γαλλία (18,2%), η Σουηδία (18,3%), η Σλοβενία (18,4%), η Γερμανία και το Λουξεμβούργο(19,7%).
 α. Όταν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το 35,6% του πληθυσμού της χώρας (3,8 εκατ. άνθρωποι), ζουν σε συνθήκες φτώχιας, δηλαδή 2 στους 3 κατοίκους στην Ελλάδα, πόσοι από αυτούς είναι δανειολήπτες, έχουν πάρει ένα στεγαστικό δάνειο το 2007 η 2008 και δεν μπορούν να το αποπληρώσουν, λόγω ανεργίας η μείωσης του μισθού τους και δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να προσφύγουν στα δικαστήρια για να σωθούν από τα εγχώρια και ξένα αρπακτικά;;;
 β. Πόσοι από αυτούς έχουν κληρονομήσει από τους γονείς τους μια κατοικία κι έχουν πάρει καταναλωτικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες και τα χρωστάνε ακόμη, λόγω ανεργίας η μείωσης μισθού, με αποτέλεσμα να μην έχουν την οικονομική ευχέρεια στο να προσφύγουν στα δικαστήρια, για να μην χάσουν και την μοναδική τους κατοικία;
 Με λίγα λόγια, 3,8 εκατ. άνθρωποι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές κ. Κοντονή; Κι από την άλλη, εσείς με παχιά λόγια στην Βουλή και οι Συνεργάτες σας Συμβολαιογράφοι με δημοσιεύματα και δελτία τύπου, προσπαθείτε να παραπλανήσετε τους Έλληνες πολίτες;
 Την ίδια στιγμή, οι τραπεζίτες ανακοινώνουν ότι Χαρακτηριστικές περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών που διαθέτουν και σημαντικά εισοδήματα και ικανά περιουσιακά στοιχεία και μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειο τους, αλλά συνειδητά δεν το κάνουν, επιλέγουν οι τράπεζες να εισάγουν στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν στα τέλη του επόμενου μήνα. Και υποστηρίζουν ότι «οι τράπεζες δεν έχουν κανένα λόγο να στραφούν κατά των αδύναμων δανειοληπτών, ούτε και έχουν ως στόχο τα μικρής αξίας ακίνητα, που έχουν μεγάλη μεν σημασία για τους πολίτες, περιορισμένη δε οικονομική αξία για τις ίδιες. Μάλιστα όλη την περίοδο της κρίσης στάθηκαν δίπλα στους συνεπείς δανειολήπτες».
 Αφού οι τράπεζες ΔΕΝ έχουν λόγο να στραφούν κατά των αδύναμων δανειοληπτών, ούτε και έχουν ως στόχο τα μικρής αξίας ακίνητα, που έχουν μεγάλη μεν σημασία για τους πολίτες, περιορισμένη δε οικονομική αξία για τις ίδιες, γιατί δεν εφαρμόζουν το ν. 3226/2004 (δηλαδή τη δωρεάν νομική βοήθεια) για τους πολίτες χαμηλού εισοδήματος;
 Επιτελικά στελέχη τραπεζών σε δημόσιες παρεμβάσεις τους τονίζουν ότι οι συνεργάσιμοι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ή και αδυναμία αποπληρωμής των δανείων δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν. Αναφέρουν μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει ούτε ένας συνεργάσιμος δανειολήπτης που να μη βρήκε ανταπόκριση από τις τράπεζες», τονίζοντας ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές τελικά «δρουν» σε βάρος όχι μόνον των τραπεζών αλλά κυρίως όσων πραγματικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα και είναι πραγματικά αδύναμοι.
 Αφού όλα λοιπόν είναι καλά καμωμένα, να μας πουν δημόσια ποιες ήταν οι προτάσεις των τραπεζών προς τους δανειολήπτες. Γιατί, καμία τράπεζα δεν έκανε σε κανένα δανειολήπτη πρόταση που να ήταν σύμφωνα με το ν.4224/2013 ή τις κατευθυντήριες γραμμές της προς τις τράπεζες από την ΕΚΤ. Όλες οι προτάσεις ήταν και είναι «δώσε για τρία η τέσσερα χρόνια 50 – 100 – 200 ευρώ και μετά θα δούμε….
 Επίσης, σύμφωνα πάντα με τους τραπεζίτες, οι δανειολήπτες οι οποίοι θα χαρακτηριστούν ως μη συνεργάσιμοι και ως στρατηγικοί κακοπληρωτές θα βρεθούν στο στόχαστρο των τραπεζών καθώς φαίνεται ότι και οι 4 συστημικές τράπεζες επιταχύνουν τις ενέργειες για τον άμεσο πλειστηριασμό των ακινήτων αυτής της κατηγορίας των δανειοληπτών. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών, σύμφωνα με επιτελικά τραπεζικά στελέχη, είναι δανειολήπτες που πήραν στεγαστικό δάνειο στο 100% της αξίας του ακινήτου, δηλαδή χωρίς να βάλουν ίδια κεφάλαια, προχώρησαν σε ενοικίαση του σπιτιού τους, διαθέτουν καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία και «αρνούνται» να συνεργαστούν με την τράπεζα τους για την αποπληρωμή του δανείου τους.
 Αφού λοιπόν, μόνο όσοι έχουν αλλά δεν πληρώνουν είναι αυτοί που πρέπει να φοβούνται, γιατί δε μας λένε τα επιτελικά τραπεζικά στελέχη, πόσοι είναι αυτοί; Αλλά και ποιοι γνωστοί διευθυντές τραπεζών τους παρότρυναν να πάρουν δάνεια;

danioliptes.gr

κακοπληρωτές

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget