Πούλησε δάνεια σε ξένο fund το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων

Ενήμερα, στεγαστικά δάνεια δημοσίων υπαλλήλων, συνολικού ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ, πούλησε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ). Και με αυτόν τον τρόπο, δανειολήπτες του ΤΠΔ βρίσκονται ξαφνικά να χρωστούν σε κάποιο ξένο fund, με την επωνυμία Grifonas Finance No1 PLC και έδρα το Λονδίνο, χάνοντας αυτομάτως κάθε δικαίωμα να διευκολυνθούν από τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις οφειλών, π.χ. επιμήκυνση, μείωση δόσεων, περίοδο χάριτος κ.λπ.
 Οι πολίτες που έλαβαν αυτά τα δάνεια, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ),  σε μια χρονική συγκυρία, όπου η οικονομική τους κατάσταση ήταν καλύτερη από τη σημερινή, βρίσκονται, πλέον, σε αδιέξοδο. Η δόση του δανείου τους παραμένει σταθερή και αποπληρώνεται με παρακράτηση απευθείας από το μισθό τους, ακόμη και αν οι αποδοχές τους έχουν μειωθεί και οι υποχρεώσεις τους αυξάνονται αντιστρόφως ανάλογα. Με αυτά τα δεδομένα, μέχρι και τα έξοδα διαβίωσης των δανειοληπτών περνούν σε δεύτερη μοίρα. Σημειώνεται πως τα συγκεκριμένα δάνεια χορηγούνταν ανάλογα με το ύψος του μισθού που έπαιρνε ο υπάλληλος, με το «ταβάνι» της αποπληρωμής τους να φτάνει τα 30 έτη.
 Όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο-σύμβαση πώλησης δανείων, στις 17/11/2015 υπήρξε συμφωνία εκχώρησης και μεταβίβασης απαιτήσεων από στεγαστικά δάνεια, συνολικού ποσού 5.299.668,48 ευρώ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων προς την εταιρία Grifonas Finance No1 PLC.
 Με τη σειρά του, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έβγαλε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα, που υποστηρίζουν ότι πουλά στεγαστικά δάνεια σε ξένα Funds. Αντιθέτως, όπως τονίζει, σε υλοποίηση απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), του Ιουλίου 2016, επαναγόρασε τον τρέχοντα μήνα δάνεια συνολικής αξίας 4,8 εκ. ευρώ που είχαν εκχωρηθεί, στο πλαίσιο τιτλοποίησης, τον Ιούλιο του 2006 στην εταιρεία ειδικού σκοπού Grifonas Finance No1 PLC με έδρα το Λονδίνο, η οποία δεν είναι Fund, προκειμένου οι δανειολήπτες να ενταχθούν στα ευνοϊκά προγράμματα ρυθμίσεων του ΤΠΔ.
 Σύμφωνα με την ειλημμένη κυβερνητική απόφαση η νέα πολιτική επαναγοράς τιτλοποιημένων δανείων του, πρόκειται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Σημειώνεται, ότι σε εφαρμογή του νόμου 3453/2006 και σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων, η πολιτική που ακολουθούσε το Ταμείο όλα τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να ρυθμίζει τιτλοποιημένα δάνεια, ήταν αυτά να αντικαθίστανται με άλλα, μέσω συμβάσεων επανεκχώρησης και εκχώρησης, που συνάπτονταν ταυτόχρονα, αναφέρει το ΤΠΔ στην ανακοίνωσή του.
 Αλλά η πραγματικότητα διαψεύδει το ΤΠΔ. Γιατί όπως διαβάζουμε σε ανακοίνωση του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος από τον Ιανουαρίου του 2015, το ΤΠΔ είχε ξαναπουλήσει δάνεια σε fund.
 Τον Ιανουάριο του 2015 λοιπόν, το ΤΠΔ απειλούσε να κατασχέσει το εφ’ άπαξ βοήθημα μιας συνταξιούχου δημοσίου υπαλλήλου, παρότι αυτή έχει υπαχθεί στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εξαιτίας ληξιπρόθεσμων χρεών της. Προσοχή, δεν πρόκειται για κάποια συστημική τράπεζα, αλλά για δημόσιο φορέα, και μάλιστα τον πρώτο δημόσιο φορέα που ξεπούλησε δάνεια ασφαλισμένων δημοσίων υπαλλήλων στη JP Morgan επί εποχής Σημίτη, σε ένα σκάνδαλο πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
 Η παράνομη πρακτική που είναι άνευ προηγουμένου καταγγέλθηκε στον Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, ο οποίος άμεσα παρενέβη για να εμποδίσει την κατάσχεση του εφ’ άπαξ που δικαιούται μετά από δεκαετίες ετών σκληρής δουλειάς η δημόσια υπάλληλος και κινήθηκε προς τη Δικαιοσύνη κατά του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
 Τί ήθελε να κάνει το ΤΠΔ; Να αρπάξει το εφάπαξ της δανειολήπτριας για παλαιές οφειλές της, παρότι η ίδια προστατεύεται τυπικά από τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Χωρίς καν να τη ρωτήσει, της ανακοίνωσε με εξώδικη επιστολή ότι θα κατασχέσει το εφάπαξ της ύψους άνω των 40.000 ευρώ για οφειλή της.
 Με αυτό τον τρόπο, και μετά την κατάσχεση του εφάπαξ, όχι μόνο η δανειολήπτρια θα έχανε τα λεφτά που με τον μόχθο της κέρδισε, αλλά και οι τράπεζες, εναντίον των οποίων μάχεται στη Δικαιοσύνη στο πλαίσιο του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, θα έβρισκαν την κατάλληλη δικαιολογία για να απορρίψουν την υπαγωγή της στο νόμο με το επιχείρημα ότι δεν έπρεπε να είχε δώσει η ίδια το εφ’ άπαξ της στο ΤΠΔ και επομένως δεν έπρεπε να υπαχθεί στο νόμο διότι διέθετε χρήματα μεν για να εξοφλήσει τα τραπεζικά δάνειά της αλλά προτίμησε να τα δώσει στο ΤΠΔ.
 Αυτή είναι η συνεργασία δημοσίων και τραπεζικών τοκογλύφων απέναντι στους πολίτες.
 Επομένως, η καταγγελία της παράνομης πρακτικής του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) ήταν για εμάς το αυτονόητο.
 Η υπόθεση δείχνει μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει ένας τοκογλύφος για να αρπάξει ότι μπορεί από τον οφειλέτη.
 Είναι δυνατόν δημόσιος φορέας να ζητεί από άλλο δημόσιο φορέα και συγκεκριμένα το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων να του αποδώσει το εφ’ άπαξ για οφειλή ασφαλισμένης του;
 Αυτό λοιπόν είναι το πραγματικό πρόσωπο του ΤΠΔ που λέει ότι δήθεν δεν πούλησε δάνεια σε ξένο fund. Αλλά τα παπαγαλάκια των τραπεζιτών την εγκεφαλική μόλυνση. Δεν ξέρουν όμως ότι όλα τα δάνεια του ΤΠΔ, ήταν και είναι ενήμερα, γιατί η δόση του δανείου αυτομάτως παρακρατούνταν από την μισθοδοσία του δανειολήπτη.

danioliptes.gr

δάνεια σε ξένο fund

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget