''ΣΦΗΝΑ'' - ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΑΙΜΑ!!!

Απολύσεις στο Μόρνο (Όμιλος Φιλίππου)και στα Ελληνικά Καλώδια ( Όμιλος Στασινόπουλου) – παρολίγο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στη Σωληνουργεία Κορίνθου( Όμιλος Στασινόπουλου)Μέσα σε δυο μέρες , ισάριθμα τραγικά περιστατικά ήρθαν να επιβεβαιώσουν τον αδίστακτο για τις ζωές των εργαζομένων χαρακτήρα της «ανάπτυξης» που μας τάζουν.
Την Παρασκευή 29/9 η διοίκηση της Μόρνος ανακοίνωσε την απόλυση 6 εργαζομένων , οι οποίοι «όλως τυχαίως» έχουν αρκετά χρόνια στην επιχείρηση και αμοίβονται με την επιχειρησιακή σύμβαση. Η διοίκηση όπως πάντα επικαλέστηκε λόγους «μείωσης του κόστους» , δηλαδή με άλλα λόγια επιβεβαίωσε την πάγια τακτική της των τελευταίων χρόνων , να αντικαθιστά μόνιμο & παλιό προσωπικό , με νέους, συμβασιούχους, εργολαβικούς αλλά σε κάθε περίπτωση χαμηλοαμοιβόμενους. Τα κέρδη του ομίλου Φιλίππου πάνω από τις ζωές και τις ανάγκες των εργαζομένων με τα χέρια και τις πλάτες των οποίων χτίζονται αυτά τα κέρδη. Το ίδιο σκηνικό εργοδοτικής τρομοκρατίας στήθηκε και στα Ελληνικά Καλώδια με απολύσεις 3 εργατών με πολλά χρόνια στην δουλειά που προσπάθησαν να οργανώσουν μια συλλογική διεκδίκηση για να πάρουν πίσω ένα μικρό κομμάτι από τους μισθούς τους που είχαν περικοπεί την τελευταία περίοδο.
Το Σάββατο 30/9 στη Σωληνουργεία Κορίνθου του ομίλου Στασινόπουλου (στη Θίσβη) , 28χρονος εργάτης σε εργολάβο , καταπλακώθηκε από σωλήνες με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του ποδιού του, αποφεύγοντας από «τύχη» τα χειρότερα. Ο Στασινόπουλος χρησιμοποιεί το άλλο «μεγάλο κόλπο» , τη χρήση εργολάβων αντί για μόνιμο προσωπικό , ώστε να ελαχιστοποιεί το κόστος των μέτρων ασφαλείας & εκπαίδευσης του προσωπικού, να απαλλάσσεται από τις όποιες ευθύνες για τα πολύ συχνά εργατικά ατυχήματα , ταυτόχρονα με την εντατικοποίηση στο έπακρο των συνθηκών εργασίας , μόνιμων και εργολαβικών εργαζομένων.
Και τα δυο περιστατικά είναι αποτέλεσμα της αποχαλίνωσης των εργοδοτών πάσης φύσεως , στα πλαίσια των πολιτικών κατάργησης ακόμη και στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων που εφαρμόζονται απαρέγκλιτα από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και που η παρούσα κυβέρνηση υποτίθεται πως θα καταργούσε. Το «διευθυντικό δικαίωμα» είναι ο νέος θεός του συστήματος της εκμετάλλευσης , που σε απλά λόγια μεταφράζεται σε : νόμος είναι τα κέρδη του εργοδότη και μόνο.
Συμβάσεις , αξιοπρεπείς αμοιβές , μόνιμη και σταθερή δουλειά , μέτρα υγιεινής & ασφάλειας , ελεγκτικοί μηχανισμοί για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας (όποιας έχει απομείνει) , τιμωρία της εργοδοτικής αυθαιρεσίας κλπ είναι έννοιες που δεν χωρούν στο σχέδιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας. Δεν χωρούν στα πλαίσια των μνημονιακών δρόμων για την αντιμετώπιση της κρίσης που μας σερβίρουν εδώ και μια οκταετία κυβερνήσεις – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. και όλα τα εγχώρια και διεθνή κέντρα του κεφαλαίου.
Η καταδίκη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας από μέρους μας είναι συνεχής και έντονη. Η αλληλεγγύη στους συναδέλφους που πλήττονται δεδομένη. Η συμπαράστασή μας στον αγώνα που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στο Μόρνο διαθέσιμη με κάθε τρόπο. Όμως τόσο η λεκτική αλληλεγγύη όσο και οι καταγγελτικές ανακοινώσεις δεν είναι αρκετές για να σταματήσουν τον οδοστρωτήρα των εργατικών δικαιωμάτων που βιώνουμε.
Η οργάνωση και ο αγώνας για την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών που ανοίγουν την όρεξη στους εργοδότες , είναι η μοναδική πραγματική συμβολή. Μόνο η ανατροπή των πολιτικών που κατεδαφίζουν τα εργατικά δικαιώματα, η αφαίρεση πλούτου και εξουσίας από τα αφεντικά σε όφελος των εργαζομένων , μπορεί να γείρει την πλάστιγγα προς την πλευρά του κόσμου του μόχθου.
Σ’ αυτό τον αγώνα θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΟ ΜΟΡΝΟ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ
ΜΟΝΙΜΗ – ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΤΙΜΩΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΝΟΧΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ



ΣΦΗΝΑ Αυτοδιαχειριζόμενος Πολιτικός - Κοινωνικός & Πολιτιστικός χώρος

''ΣΦΗΝΑ''

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget