Ποιοι είναι οι πραγματικοί «στρατηγικοί κακοπληρωτές» κύριε Στουρνάρα;

Όλα στο σφυρί καλούνται να τα βγάλουν οι τραπεζίτες. Και «κόκκινα», αλλά ακόμα και «πράσινα» δάνεια. Δηλαδή, δάνεια που οι δανειολήπτες που τα πήραν, τα εξυπηρετούν κανονικά. Κι αυτό γιατί οι τραπεζίτες, με τις κωλυσιεργίες και τις καθυστερήσεις τους, φαίνεται ότι δεν μπορούν τελικά να πιάσουν το στόχο της μείωσης των κόκκινων δανείων, όπως οι ίδιοι υποσχέθηκαν στον SSM ότι θα κάνουν.
Με λίγα λόγια, δεν κράτησαν την υπόσχεσή τους, δεν έκαναν τίποτα για να τηρήσουν την υπόσχεση που έδωσαν και τη δέσμευση που ανέλαβαν απέναντι στον SSM. Και τώρα κινδυνεύουν οι ίδιοι από τους ελέγχους που θα υποστούν.
 Κινδυνεύουν να χάσουν τις θεσούλες τους στις διοικήσεις των τραπεζών και να δουν την πόρτα της εξόδου. Αν δεν τους εκπαραθυρώσουν. Κι αυτό γιατί, όπως μαθαίνουμε, το ΔΝΤ ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στους τραπεζίτες, γιατί διαπιστώνει ότι, με τις καθυστερήσεις που έχουν επιδείξει, καθίσταται αντικειμενικά δύσκολος ο στόχος μείωσης των «κόκκινων» δανείων κατά 15 δισ. ευρώ μέσα στο 2018.
 Παρά το ότι ανέλαβαν αυτή η δέσμευση και υποσχέθηκαν ότι θα την φέρουν εις πέρας. Όπως διαβάζουμε, τόσο η ΕΚΤ, όσο και το ΔΝΤ, συμφωνούν πως αν οι τράπεζες πιάσουν τους στόχους για τα «κόκκινα» δάνεια, δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια ύψους 10 δις ευρώ. Οι στόχοι αυτοί όμως, με ευθύνη των ίδιων των τραπεζιτών, έχουν γίνει πλέον αρκετά δύσκολοι. Μετά τις συναντήσεις που είχαν οι τραπεζικές διοικήσεις σε ανώτερο επίπεδο, αρχικά με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, και στη συνέχεια με στελέχη της ΕΚΤ και του SSM στη Φρανκφούρτη, καλούνται να αποφασίσουν για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν. Τα πράγματα είναι απλά: ή θα αποδείξουν άμεσα ότι μπορούν να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια με τολμηρές κινήσεις που απέφευγαν στο παρελθόν ή θα αναγκαστούν να πουλήσουν όχι μόνο προβληματικά αλλά και υγιή δάνεια – έτσι ώστε οι πωλήσεις να μη συνοδεύονται από ζημιές – και να αποφύγουν τη «μέγγενη» του ΔΝΤ.
 Μάλιστα, δεν αποκλείεται οι πρώτες πωλήσεις να γίνουν πριν το τέλος του 2017. Ανώτερη τραπεζική πηγή, φέρεται να έχει δηλώσει πως οι κινήσεις που θα δούμε μέσα στο επόμενο διάστημα θα είναι εντυπωσιακές. Θα αφορούν, μεταξύ άλλων, σύνθετες συναλλαγές όπως αυτή της Attica Bank με την Aldridge, αλλά και πρωτοβουλίες στις οποίες θα συμμετέχουν όλες οι τράπεζες. Και αυτό γιατί ο στόχος είναι κοινός: να αποκρούσουν τις πιέσεις του ΔΝΤ και να πείσουν τις εποπτικές αρχές ότι μπορούν να πετύχουν τους στόχους του 2018 και του 2019, χωρίς νέα ανακεφαλαιοποίηση.
 «Ο στόχος για το 2017 είναι βατός και το πρώτο εξάμηνο δείχνει ότι στο τέλος του έτους οι ελληνικές τράπεζες θα τον υπερκαλύψουν. Όμως δεν μπορούν να συνεχίσουν να καίνε προβλέψεις και να περιμένουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα πιάσουν τους στόχους του 2018 και του 2019», σημειώνει χαρακτηριστικά η ίδια τραπεζική πηγή.
 Πράγματι, οι τράπεζες καλούνται να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια κατά 15 δισ. ευρώ μέσα στο 2018 και κατά 16,6 δισ. ευρώ το 2019, χωρίς να χρειαστούν νέα κεφάλαια, όταν μέχρι σήμερα έχουν επιτύχει μείωση 4 δις!!! Μπορούν να τα καταφέρουν; Τα περιθώρια στενεύουν και αργά ή γρήγορα  θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν την Ιταλία σε μία διαδικασία που σήμερα φαντάζει ανέφικτη χωρίς κεφαλαιακή «αιμορραγία».
 Όπως εξηγεί αναλυτής με γνώση του θέματος, όσο ο ρυθμός δημιουργίας νέων επισφαλειών ξεπερνά τον ρυθμό αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate), οι τράπεζες θα πλησιάζουν ολοένα περισσότερο στο σημείο που θα αναγκαστούν να πουλήσουν πακέτα δανείων. «Οι τράπεζες γνωρίζουν ποιο είναι το σημείο “ισορροπίας”. Εκείνο που μπορούν να πουλήσουν χωρίς να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Με τις τιμές που προσφέρονται αυτή τη στιγμή στην αγορά, θεωρείται δεδομένο ότι θα πρέπει να συμπεριλάβουν και υγιή δάνεια στα πακέτα».
 Σύμφωνα με την τραπεζική πηγή, το καλύτερο σενάριο για τις τράπεζες είναι να πουλήσουν δάνεια μέσα στο 2017 για να αποκτήσουν… κεφαλαιακό προβάδισμα στην ατελείωτη διελκυστίνδα με το ΔΝΤ. Όλες οι ενέργειες που θα δούμε είναι, στο πλαίσιο ενός «ενισχυμένου» σχεδίου δράσης το οποίο υπερκαλύπτει τις ενέργειες που έχουν ήδη συμφωνηθεί με τον SSM.
 Οι ρυθμίσεις δεν αποδίδουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, οι αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων δεν έχουν… ανεβάσει την απαιτούμενη ταχύτητα, ενώ η ανάπτυξη δεν εντυπωσιάζει. Άρα, θα πρέπει να βρεθούν πιο δραστικές λύσεις, ή έστω να καταρτιστεί ένα εναλλακτικό σχέδιο γιατί ο «λογαριασμός» δεν βγαίνει χωρίς πωλήσεις. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα προκριθούν απευθείας πωλήσεις σε συγκεκριμένο ορίζοντα ή πιο σύνθετες συναλλαγές, που θα κινούνται στο ίδιο ύφος με το deal της Attica Bank με την Aldridge.
 Όπως έγινε χθες γνωστό, τα «κόκκινα» δάνεια των ιταλικών τραπεζών διαμορφώθηκαν σε χαμηλό τριετίας τον Ιούλιο. Η σημαντική μείωση των NPEs, στο τραπεζικό σύστημα με τα περισσότερα προβληματικά δάνεια στην Ευρώπη, οφείλεται σε μία και μόνο συναλλαγή. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, UniCredit, αφού «σήκωσε» 13 δισ. ευρώ από την αγορά, μέσω ΑΜΚ, πούλησε «κόκκινα» δάνεια ύψους 17,7 δισ. ευρώ σε Pimco και Fortress, με μέση τιμή κοντά στα 20 σεντς. Όπως γίνεται αντιληπτό, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποτελέσει πάγια τακτική για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς ο κλάδος δεν θέλει να πάει σε νέα ανακεφαλαιοποίηση, ενώ οι τιμές που προσφέρονται σήμερα είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
 Υπάρχει λύση; «Μόνο αν χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία το συντομότερο δυνατό, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πραγματικές πιθανότητες επιτυχίας. Δεδομένων των ανωτέρω, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η παρότρυνση-προειδοποίηση του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έχει ζητήσει από τις τραπεζικές διοικήσεις να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια έτσι ώστε όχι μόνο να πιάσουν τους στόχους του 2017, αλλά και να τους ξεπεράσουν, εμφανίζοντας ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2018.
 Ένα εξίσου σημαντικό θέμα είναι αυτό των κεφαλαιακών «αντοχών» καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι δεδομένο ότι θα ασκήσει πιέσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, με επίκεντρο τις τράπεζες. Και μόνο το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν θεωρεί πως τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών αντέχουν τις ζημιές, που ενδεχομένως θα προκύψουν από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ελέω αναβαλλόμενου φόρου, είναι αρκετό για να δώσει αρκετά επεισόδια μέσα στους επόμενους μήνες.
 Όλη αυτή η ιστορία δείχνει για άλλη μια φορά πως οι εγχώριες τράπεζες είναι βαρέλι δίχως πάτο… Και αντί να φανερώσουν ποιοι είναι αυτοί οι δανειολήπτες που ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα δάνειά τους, δεν το κάνουν, οι τραπεζίτες τους καλύπτουν, θυσιάζοντας και την κύρια κατοικία των δανειοληπτών. Κι αυτό γιατί οι τράπεζες στην Ελλάδα εμφανίζουν προβληματικά δάνεια ως υγιή. Περί τα 5 με 6 δισ. δάνεια είναι σικέ εξυπηρετούμενα. Η βασική ανησυχία των τραπεζιτών είναι ότι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των ελέγχων και αυτού του είδους τα δάνεια. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ορισμένα δάνεια κυρίως επιχειρηματικά αλλά και στεγαστικά τα οποία κατ΄ ουσία είναι μη εξυπηρετούμενα αλλά οι τράπεζες έχουν προτείνει όρους που τα έχουν καταστήσει εξυπηρετούμενα. Γι’ αυτό καλό θα είναι ο διοικητής της ΤτΕ να τους ξεσκεπάσει και να δώσει τα ονόματα στην δημοσιότητα…
 Οι τραπεζίτες γνωρίζουν καλά το παιχνίδι και το πώς μπορούν να καλύπτουν τους κολλητούς τους που, ενώ μπορούν, δεν πληρώνουν τα υπέρογκα δάνεια που έχουν πάρει.
 Για να δούμε ποιες είναι οι μέθοδοι για να καταστεί ένα μη εξυπηρετούμενο, εξυπηρετούμενο.
 1)Να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής και να μειωθεί το επιτόκιο
 2)Να καθοριστεί μια ελάχιστη δόση παρά την επιβάρυνση των εγγυήσεων η δόση να καταβάλλεται μεν αλλά το δάνειο να είναι στάσιμο στην εξυπηρέτηση του.
 3)Ορισμένα δάνεια – μπαλόνια (balloons) στην κυριολεξία προκαλεί εντύπωση πως θεωρούνται ακόμη εξυπηρετούμενα.
 Η βασική ανησυχία των τραπεζιτών είναι μήπως βρεθούν στο στόχαστρο των ελέγχων και αυτού του είδους τα δάνεια τα οποία στην κυριολεξία έπρεπε να είχαν χαρακτηριστεί NPLs.
 Ο έλεγχος των δανειακών χαρτοφυλακίων και ειδικά των προβληματικών έχει ξεκινήσει σε Alpha bank και Εθνική και είναι αυστηρότατες οι διαδικασίες.
 Ο έλεγχος που διεξάγεται από EKT και SSM – προσωρινά λόγω διακοπών έχει σταματήσει και θα ξεκινήσει 21 Αυγούστου –  θα ολοκληρωθεί τέλη Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος με Πειραιώς και Eurobank που θα ολοκληρωθεί τέλη Δεκεμβρίου 2017.
 Όπως έχουμε αναφέρει αναμένεται αύξηση 30% των στόχων για το ελληνικό banking ως προς τα NPLs και NPEs που αυτό σημαίνει για το 2018 από 7 δισεκ. σε περίπου 10 ή 11 δισεκ. ευρώ
 Είναι προφανές ότι θα ασκηθούν σημαντικές πιέσεις στις τράπεζες να εξυγιάνουν ή να πουλήσουν προβληματικά δάνεια. Και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ.Στουρνάρας, θα πρέπει να αποδείξει αν θα συνεχίσει να καλύπτει τους τραπεζίτες και τους φίλους τους, ή αν θα παίξει τον πραγματικό του ρόλο, που είναι ο έλεγχος των τραπεζών και η απόδοση ευθυνών για τις ολιγωρίες, τις παραλείψεις, τις παρατυπίες και τις παρανομίες τους. Ποιοι είναι αυτοί που έχουν πάρει τα 5-6 δις σικέ εξυπηρετούμενα δάνεια; Ποιοι τους βοήθησαν να μετατρέψουν σε σικέ εξυπηρετούμενα δάνεια; Ποιοι τους καλύπτουν. Αναμένουμε τις απαντήσεις του κυρίου Στουρνάρα.

danioliptes.gr

στρατηγικοί κακοπληρωτές

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget