ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ - Περίπου 50.000 παιδιά θα μείνουν εκτός!

Περίπου 50 χιλιάδες παιδιά των οποίων οι γονείς έκαναν αίτηση για τη δωρεάν φιλοξενία τους σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ Με Ειδικές Ανάγκες, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», δεν θα γίνουν δεκτά.
Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες οικογένειες θα μείνουν μετέωρες, καθώς δεν θα έχουν πού να αφήσουν το παιδί τους για να βγουν για μεροκάματο και αντίστοιχα χιλιάδες παιδιά θα στερηθούν το δικαίωμά τους στην Προσχολική Αγωγή. Και στα παιδιά αυτά, δεν είναι μόνο τα 50 χιλιάδες που δεν θα ενταχθούν σε σταθμούς στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος, είναι και χιλιάδες άλλα, των οποίων οι γονείς δεν έκαναν αίτηση γιατί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής.
Οι αιτήσεις που έγιναν φέτος (η σχετική διαδικασία έληξε προχτές 14 Ιούνη) είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι κατά 10%, γεγονός που καταδεικνύει και τις αυξημένες ανάγκες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), αρμόδια για τη διαχείριση του προγράμματος, οι αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος έφτασαν τις 117 χιλιάδες και αντιστοιχούν σε 150 χιλιάδες παιδιά. Οι αντίστοιχες αιτήσεις το 2016 ήταν 106 χιλιάδες έναντι 132.600 παιδιών. Θυμίζουμε ότι πέρυσι είχαν γίνει δεκτά περίπου 92 χιλιάδες παιδιά, ενώ τη φετινή σχολική χρονιά 2017 - 2018 εκτιμάται ότι τα λεγόμενα κουπόνια χρηματοδότησης θα δοθούν σε περίπου 100 χιλιάδες παιδιά. Τα υπόλοιπα 50 χιλιάδες, και χιλιάδες ακόμα, θα πρέπει να βρουν θέση σε δημοτικό ή ιδιωτικό σταθμό, εφόσον βέβαια οι γονείς βρουν θέση και εφόσον μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος είτε των τροφείων των δημοτικών είτε των διδάκτρων των ιδιωτικών.
Η εξέλιξη αυτή ακυρώνει στην πράξη τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης ότι τη νέα σχολική χρονιά θα καλυφθούν οι ανάγκες σχεδόν όλων των παιδιών, καθώς υπάρχει μεν μία μικρή αριθμητική αύξηση αλλά οι αιτήσεις που έγιναν, και αυτές που δεν έγιναν, δείχνουν ότι οι ανάγκες είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερες. Να θυμίσουμε ότι πέρυσι έγιναν δεκτά μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» 92 χιλιάδες παιδιά. Οι δομές που δέχτηκαν αυτά τα παιδιά ανέρχονται σε 2.500.
Αν πάντως στον αριθμό των 50 χιλιάδων παιδιών που έμειναν εκτός υπολογίσουμε και τις θέσεις που αναλογούν σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα παιδιά που θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών είναι πολύ περισσότερα. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, του Αυγούστου του 2016, σύμφωνα με τα οποία το 31,8% των θέσεων ήταν σε δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 84.800 παιδιών, τα 26.909 ήταν για θέσεις σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ.
Να υπενθυμίσουμε ότι η φοίτηση σε κάποιο σταθμό μέσω του εν λόγω προγράμματος συνοδεύεται από την επιβάρυνση των γονέων για σειρά δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα, οι γονείς καλούνται να πληρώσουν για διάφορες υπηρεσίες, όπως ζέσταμα φαγητού ή σειρά δραστηριοτήτων αθλητικού, πολιτιστικού ή ψυχαγωγικού περιεχομένου.
Η δε φιλοξενία γενικά στους σταθμούς απέχει σε πολλές περιπτώσεις από την ουσιαστική Προσχολική Αγωγή, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί, ενώ σε πολλές περιπτώσεις απουσιάζει παντελώς το βοηθητικό προσωπικό, τα τμήματα είναι πολυάριθμα, λείπουν οι δομές πρόληψης, διάγνωσης και παρέμβασης για παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Το 86% των παιδικών σταθμών είναι υπεράριθμοι και το 68% λειτουργεί με ελλείψεις προσωπικού.

Τα προσωρινά αποτελέσματα της ΕΕΤΑΑ θα εκδοθούν τις 27 Ιούνη και τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 4 Ιούλη. Για τις δε περιπτώσεις μη υποβολής φορολογικής δήλωσης εξαιτίας αντικειμενικών δυσκολιών, θυμίζουμε ότι έχει δοθεί παράταση στην αποστολή του εκκαθαριστικού μέχρι τέλος Ιούνη.

ΚΔΑΠ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget