Μπράβο στα παιδιά του Εργαστηριακού Κέντρου Θήβας για την κατασκευή Hydrobot Project

 Το Hydrobot είναι ένα , τηλεκατευθυνόμενο, υποβρύχιο όχημα (ROV - Remotely Operated Vehicle) το οποίο είναι κατασκευασμένο  από  απλά υλικά και εργαλεία.
 Σκοπός του είναι η  εξερεύνηση του  υδάτινου περιβάλλοντος  ,και η συλλογή  μετρήσεων  και  δειγμάτων  με τη βοήθεια επιπλέον συσκευών.
 Τα δομικά του στοιχεία είναι  απλά και οικονομικά υλικά, όπως πλαστικοί  σωλήνες ύδρευσης, πλωτήρες, μικροί  ηλεκτρικοί  κινητήρες παιχνιδιών, και γενικά υλικά που μπορεί εύκολα να βρει κανείς .Συναρμολογούνται και  από τους μαθητές με την βοήθεια απλών οδηγιών.
 Η βασική έκδοση  μπορεί να επεκταθεί  προσθέτοντας αδιάβροχες κάμερες, αισθητήρες, φώτα, και άλλα συστήματα, τα οποία προσδίδουν στο Hydrobot επιπλέον δυνατότητες ώστε να μπορεί να κάνει μετρήσεις βάθους, να λάβει δείγματα νερού για ανάλυση, αλλά και να τραβήξει μοναδικές υποθαλάσσιες φωτογραφίες ή video. Τα αποτελέσματα των  μετρήσεων , μπορούν να διαμοιράζονται  με άλλους μέσω του online forum και να καταχωρούνται σ τη   βάση  μετρήσεων του προγράμματος.
 Η αναζήτηση όμως δεν σταματά εδώ. Καθώς η διασύνδεση των επιπλέον συσκευών είναι βασισμένη στο Arduino, ανοίγονται νέοι δρόμοι προς την Ηλεκτρονική ,και τον προγραμματισμό. Μετά έρχεται η βελτίωση και η εναλλακτική χρήση των μηχανικών και ηλεκτρονκών μερών του συστήματος. Έτσι το απλό  Hydrobot γίνεται το πρώτο σκαλοπάτι ,το πρώτο βήμα προς τη Μηχατρονική και τη Ρομποτική.
 Τα σχολεία υλοποιούν το πρόγραμμα αυτό με την βοήθεια κα την χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου.


 Λίγα λόγια για το Εργο
 Η  εμπλοκή μας στο έργο έχει πολλαπλούς στόχους. Εκπαιδευτικούς ,Περιβαλλοντικούς και Κοινωνικούς .
 Οι εκπαιδευτικοί στόχοι συνίστανται στην ανάπτυξη Ψηφιακών δεξιοτήτων στα πεδία της Ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ,χρήση Ιντερνέτ ,λογισμικό παρουσιάσεων .επεξεργασία εικόνας, εισαγωγής   στον προγραμματισμό. Επίσης η ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά και η επίλυση τεχνικών προβλημάτων που ανακύπτουν εντάσσεται εδώ. 
 Η Περιβαλλοντικοί στόχοι  σχετίζονται  με την ενασχόληση μας με το Υδάτινο κόσμο της λίμνης Υλίκης  οποία θα εξερευνηθεί με την βοήθεια του Hydrobot.Παράλληλα με τις μετρήσεις  ,θα ερευνηθεί και ο υδάτινος κόσμος με τη χρήση κάμερας ,και θα γίνει μια καταγραφή των απειλών που αυτός  υφίσταται .Θα καταγραφούν και θα αναλυθούν ακόμη οι κίνδυνοι που προέρχονται από το ανθρωπογενές περιβάλλον. Στόχος  της δράσης αυτής είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και επαγρύπνηση. Επίσης η εξερεύνηση και λήψη μετρήσεων θα γινει  στην  περιοχή Σκορπονέρια  του  Ευβοϊκου Κόλπου , μια περιοχή οπου εκβάλλουν υπόγεια ύδατατα απο την λίμνη Παραλίμνη ( της Υλίκης)
Η εργασία σε ομάδες , η διαβούλευση για την εύρεση της καλύτερης λύσης, η κατανομή των εργασιών ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων ,η χρήση του Forum στη σελίδα του έργου , και η επαφή με άλλα σχολεία που υλοποιούν παρόμοιο έργο ,είναι ο τρόπος εργασίας που καλλιεργεί κοινωνικές δεξιότητες.
 Ιδιαίτερη προσπάθεια θα καταβληθεί στην αξιοποίηση  Ελευθέρου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (Open  Source Software).
 Το υλικό  και  ο πηγαίος  κώδικας  εφαρμογών που ενδεχομένως θα παραχθούν θα είναι επίσης ελεύθερα διαθέσιμα .
 Η ομάδα υλοποίησης του Έργου αποτελείται από μαθητές  ειδικότητας  της Β και Γ ‘ τάξης Ηλεκτρολόγων ,Μηχανολόγων ,.Μηχανών και συστημάτων αυτοκίνητου  που εκπαιδεύονται στα Εργαστήρια του Εργαστηριακού Κέντρου Θήβας.
 Γ Ηλεκτρολόγων
Ψούνης  Σπύρος,
Κεφάλα Σταυρουλα
Κατσαμπουκας Χρηστος
Νασης Αγγελης
Νικητόπουλος Γιαννης
 Γ Οχημάτων
Σαμπάζ   Ναμπίλ
Σιχ  Αρβίντερ                  
Σελμανάι  Φλόρενς
Σελμανάι  Αλεξάντερ
Τσερίκου  Λέντι
 Επίσης συμμετέχουν μαθητές της Α τάξης του ΕΠΑΛ Θήβας .
Κράνης  Δημήτριος
Κάραλης  Ιωάννης
Μπουζόρ Ανδρέας
 Βοηθοί στην ομάδα είναι οι εκπαιδευτικοί :
Γερονικολός Σπυρίδων-Ηλεκτρολόγος
Ευθυμίου Νίκος - Μηχανολόγος
Οικονομίδης Σάββας –Μηχανολόγος

Θήβα εκπαίδευση

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget