Με 3% προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24% σε δημοσκόπηση της Pulse - Εκπλήξεις για οικονομία, Χρυσή Αυγή



Οι επιδόσεις των ευρωεκλογών διατηρούνται με την ΝΔ στο 21% και τρίτο κόμμα την Χρυσή Αυγή με 9%.Με διαφορά 3% προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24% έναντι 21% της ΝΔ σε πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία Pulse για το www.bankingnews.gr με άκρως ενδιαφέροντα εξαγόμενα συμπεράσματα για την πορεία της οικονομίας, την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, την Χρυσή Αυγή και τις τράπεζες.


Στην πρόθεση ψήφου εθνικών βουλευτικών εκλογών την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή με 9% έπονται στην 4η θέση ΠΑΣΟΚ – Ελιά με 7% και το Ποτάμι με 7%.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,5%, ΛΑΟΣ 2% και Δημοκρατική Αριστερά 1,5%.

Στην πρόθεση ψήφου εθνικών εκλογών με αναγωγή ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 26% και ακολουθούν ΝΔ με 23% και η Χρυσή Αυγή 9,5% που καταλαμβάνει σταθερά την τρίτη θέση στις προτιμήσεις των πολιτών.

Από την διαχρονική εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου το τελευταίο διάστημα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βρίσκονται στα υψηλά πολλών μηνών.

Η Χρυσή Αυγή εμφανίζει κάμψη ενώ άνοδο καταγράφει το ΠΑΣΟΚ.

Άκρως ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία με βάση την πρόθεση ψήφου ανά ηλικιακές ομάδες.

Από 18 έως 59 ετών προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ η ΝΔ προηγείται σε ηλικίες από 60 και άνω.

Είναι ενδεικτικό ότι το ΠΑΣΟΚ σημειώνει το υψηλότερο ποσοστό σε ηλικίες από 60 και άνω.

Η Χρυσή Αυγή είναι τρίτο κόμμα στις ηλικιακές ομάδες από 18 έως 59 ετών με έμφαση κυρίως τις ηλικίες 18 έως 44 ετών.

Στο ερώτημα καταλληλότητας πρωθυπουργού   προηγείται ως συνήθως ο κανένας με 38% με αυξητικές τάσεις, ακολουθεί ο Σαμαράς με 33% και ο Τσίπρας με 26%.

 Ποιο αισιόδοξοι οι πολίτες για την οικονομία

 Ποιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι πολίτες στην δημοσκόπηση της Pulse για το www.bankingnews.gr όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Από 56% που εκτιμούσαν ότι η πορεία της οικονομία θα είναι χειρότερη στο παρελθόν το ποσοστό των απαισιόδοξων έχει μειωθεί στο 42%.

Ωστόσο όσοι υποστηρίζουν ότι πάνω κάτω η πορεία της οικονομίας θα παραμείνει η ίδια αυξήθηκαν σε 36% από 32%.

Βελτιώθηκαν επίσης όσοι υποστηρίζουν ότι η οικονομία θα βελτιωθεί από 10% σε 15%.

Οι ηλικίες 30-44 κατά βάση είναι οι πιο απαισιόδοξες για την πορεία της οικονομίας ενώ με βάση τις εκλογικές προτιμήσεις των ψηφοφόρων η πλειοψηφία των πολιτών υποστηρίζει ότι πάνω κάτω θα παραμείνει ως έχει η οικονομική κατάσταση.

 Η πλειοψηφία δεν επιθυμεί εκλογές για πρόεδρο της Δημοκρατίας

 Το 48% όσων συμμετείχαν στην δημοσκόπηση της Pulse τάσσεται υπέρ της άποψης ότι πρέπει να βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρόεδρος της Δημοκρατίας ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές.

Το 37% εκτιμά ότι η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές και 9% θεωρεί ότι και οι δύο επιλογές δεν έχουν διαφορά.

Είναι ενδεικτικό ότι το 75% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 22% του ΣΥΡΙΖΑ και 82% του ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν εκλογές με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.

Ωστόσο το 69% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει πρόωρες εκλογές.

 Το 35% των πολιτών θεωρεί ότι οι διώξεις κατά της Χρυσής Αυγής είναι πολιτικές

 Ένα άκρως ενδιαφέρον συμπέρασμα εξάγεται από την δημοσκόπηση της Pulse για την Χρυσή Αυγή.

Το 35% των πολιτών υποστηρίζει ότι οι προφυλακίσεις στελεχών της Χρυσής Αυγής έχουν στοιχεία ή μάλλον έχουν στοιχεία πολιτικής δίωξης δηλαδή σχεδόν 4 φορές περισσότεροι από αυτούς που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Χρυσή Αυγή.

Το 38% ένα ισχυρό ποσοστό πιστεύει ότι είναι δικαιολογημένες οι προφυλακίσεις ενώ το μπλοκ που θεωρεί ότι είναι ή μάλλον είναι δικαιολογημένες φθάνουν στο 53%.

Με βάση της ηλικιακές ομάδες από 18 έως 29 ετών θεωρούν ότι είναι πολιτικές διώξεις οι προφυλακίσεις της Χρυσής Αυγής σε ποσοστό 38%.

Όσον αφορά τους ψηφοφόρους το ενδιαφέρον είναι ότι 36% των ψηφοφόρων της ΝΔ θεωρεί ότι είναι ή μάλλον είναι πολιτικές οι διώξεις κατά της Χρυσής Αυγής, επίσης το 36% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι οι προφυλακίσεις είναι πολιτικές διώξεις ενώ το 61% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι είναι δικαιολογημένες οι προφυλακίσεις.

 To σχόλιο της Pulse για την νέα δημοσκόπηση - Βελτίωση σε αισιοδοξία και εμπιστοσύνη

 Συνήθως, στις πολιτικές δημοσκοπήσεις, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κρύβεται στα αποτελέσματα της «Πρόθεσης Ψήφου» τα οποία και προβάλλονται συχνότερα από τα μέσα ενημέρωσης.

Όμως, η σημερινή δημοσκόπηση αποτελεί εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα. Μόλις ενάμιση μήνα μετά από εθνικές εκλογές (τις ευρωεκλογές 2014) είναι λογικό επακόλουθο η «Πρόθεση Ψήφου» να αποτυπώνει, λίγο ή πολύ, το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και εδώ.

Παρ΄ όλα αυτά, η δεύτερη έρευνα της Pulse RC για λογαριασμό του bankingNews.gr, περίπου ένα εξάμηνο μετά την πρώτη (τον Δεκέμβριο του 2013), δεν στερείται ενδιαφέροντος.

Θα πρέπει απλώς να το αναζητήσουμε σε άλλους «δείκτες», στο χώρο της οικονομίας:

• Ο δείκτης «Οικονομικής Αισιοδοξίας – Απαισιοδοξίας» καταγράφει αξιόλογη βελτίωση. Στο ερώτημα «πως θα είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο έτος;», απαντά «καλύτερη» το 15% (από 10% – βελτίωση κατά 50%), ενώ «χειρότερη» απαντά το 42% (έναντι 56%, πριν από ένα εξάμηνο).

• Επίσης βελτίωση παρουσιάζει και ο δείκτης «Εμπιστοσύνης στο ελληνικό Τραπεζικό σύστημα». Στο ερώτημα «πόση εμπιστοσύνη έχετε στις ελληνικές τράπεζες σήμερα;», η απάντηση «ελάχιστη έως καθόλου» περιορίζεται στο 28%, από 38% τον χειμώνα του 2013 (βελτίωση κατά 26%). Αξιόλογη αύξηση σημειώνουν (όλες) οι θετικές απαντήσεις: «μεγάλη έως απόλυτη εμπιστοσύνη» απαντά το 6% από 4%, «αρκετή» απαντά το 18% από 11% και «μέτρια» το 23% από 20%.

Περισσότερο απαισιόδοξοι και στους δύο δείκτες, αναδεικνύονται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Μερικά ακόμα ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

• Κερδισμένα από την (αναμενόμενη) συσπείρωση των ευρωεκλογών είναι κυρίως τα δύο πρώτα κόμματα: Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία παρουσιάζουν καθαρή βελτίωση από τα δημοσκοπικά τους ποσοστά του Απριλίου 2014.

• Η Χρυσή Αυγή με το εκλογικό της αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, δεν είναι πλέον δεύτερο κόμμα σε καμία ηλικιακή ομάδα. Από 18 έως 59 ετών, πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με περίπου 9 μονάδες διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ από 60 ετών και άνω, η εικόνα αντιστρέφεται και η ΝΔ περνά πρώτη με 15 μονάδες διαφορά. Η (δημοσκοπική) διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων, στο σύνολο, ανέρχεται στις 3 μονάδες.

• Αν και με μικρή κάμψη από το (δημοσκοπικό) ποσοστό του Απριλίου, το «Ποτάμι» είναι το μόνο κόμμα που καταγράφει βελτίωση από το ποσοστό του στις ευρωεκλογές και έτσι «πιάνει» την Ελιά (ΠΑΣΟΚ) στην τέταρτη θέση.

• Διατηρεί την πρώτη θέση ως «καταλληλότερος για πρωθυπουργός», ο Αντ. Σαμαράς, με ευδιάκριτη διαφορά (+7%).

• Περίπου οι μισοί εκλογείς (48%) προτιμούν (ως καλύτερο για τη χώρα), το να βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής για νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας και να αποφύγουμε έτσι τις εθνικές εκλογές. Αντίθετα απαντά περίπου το ένα τρίτο (37%).

• Οι τέσσερις στους δέκα (38%) είναι πεπεισμένοι ότι οι προφυλακίσεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής είναι δικαιολογημένες, έναντι 16% που δηλώνουν σίγουροι ότι αυτές ενέχουν στοιχεία πολιτικής δίωξης.


δημοσκόπηση Pulse

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget