Προσοχή: Επικίνδυνες για τα παιδιά οι «μπαταρίες – κουμπιά»!

Ως θέμα υψηλής προτεραιότητας για την ασφάλεια των καταναλωτών χαρακτήρισε ο ΟΟΣΑ την πρόληψη ατυχημάτων που σχετίζονται με κατάποση στρογγυλών μπαταριών μεγέθους κέρματος, γνωστές ως «μπαταρίες – κουμπιά», κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της Διεθνούς Εβδομάδας για την Ασφάλεια των Προϊόντων στις Βρυξέλλες.
 Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο πρέπει να γνωρίζουν τις σοβαρές βλάβες που τα εν λόγω προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν στα μικρά παιδιά σε περίπτωση που τις καταπιούν.

 Οι μικρές στρογγυλές πλακέ μπαταρίες σε μέγεθος κέρματος που αναφέρονται συνήθως και ως «μπαταρίες – κουμπιά» (button batteries) καθώς οι μεγαλύτερες από αυτές, γνωστές ως «μπαταρίες – κύτταρα» (cell batteries), χρησιμοποιούνται σε έναν αυξανόμενο αριθμό μικρών ηλεκτρονικών συσκευών και προϊόντων όπως παιχνίδια, αριθμομηχανές, συσκευές τηλεχειρισμού, τηλεκοντρόλ, βοηθήματα ακοής, ζυγαριές μπάνιου ή κουζίνας, φώτα ανάγνωσης, κεριά χωρίς φλόγα καθώς και βιβλία με ομιλίες ή τραγούδια και ευχετήριες κάρτες.

 Οι εν λόγω συσκευές βρίσκονται συχνά στο σπίτι σε μέρος προσιτό στα μικρά παιδιά. Σε πολλές από αυτές υπάρχει ξεχωριστός χώρος / διαμέρισμα για τις μπαταρίες, που όμως είναι εύκολο να ανοίξει και έτσι να έχουν πρόσβαση στις μπαταρίες τα παιδιά. Περιστατικά ακούσιας κατάποσης μπαταριών από μικρά παιδιά και ηλικιωμένους έχουν οδηγήσει παγκοσμίως σε χιλιάδες αναφορές τραυματισμών.

 Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, οι κίνδυνοι είναι οι εξής:

 · Σε περίπτωση κατάποσης, οι μπαταρίες μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές, μόνιμες βλάβες ή θάνατο.

 · Μπαταρίες σε μέγεθος κέρματος μπορούν να κολλήσουν στο λαιμό των μικρών παιδιών, όπου το σάλιο ενεργοποιεί αμέσως ένα ηλεκτρικό ρεύμα, προκαλώντας μια χημική αντίδραση και μπορεί να συμβούν μέσα σε μόλις δύο ώρες ακόμη και θανατηφόρα χημικά εγκαύματα.

 · Η σοβαρότητα του εγκαύματος μπορεί να συνεχίσει να επιδεινώνεται ακόμη και μετά την αφαίρεση της μπαταρίας. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει σίτιση και αναπνοή μέσω σωλήνα και πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις.

 Χρήσιμα μέτρα ασφάλειας για τους γονείς των μικρών παιδιών

 · Μην επιτρέπετε στα παιδιά να παίζουν ή να έρχονται σε επαφή με τις μπαταρίες – κουμπιά.

 · Δώστε προσοχή στις προειδοποιήσεις και τις ετικέτες που περιγράφουν τους κινδύνους από μπαταρίες – κουμπιά σε διάφορα προϊόντα καθημερινής χρήσης.

 · Ελέγξτε εάν οι συσκευές ή τα προϊόντα με μπαταρίες – κουμπιά έχουν σχεδιαστεί ώστε να αποφεύγεται η εύκολη πρόσβαση στο διαμέρισμα της μπαταρίας.

 · Κρατήστε τα τηλεχειριστήρια, τα βοηθήματα και άλλα ηλεκτρονικά μακριά από τα παιδιά, αν τα διαμερίσματα της μπαταρίας δεν έχουν μια βίδα για να εξασφαλίσει τη μη προσβασιμότητα στη μπαταρία. Χρησιμοποιήστε ταινία για να βοηθήσει ώστε το διαμέρισμα της μπαταρίας παραμένει κλειστό.

 · Ελέγχετε περιοδικά τις συσκευές σας προκειμένου να βεβαιώνεστε ότι τα διαμερίσματα της μπαταρίας είναι ασφαλώς κλεισμένα.

 · Απορρίψτε τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες αμέσως. Ακόμη και οι ληγμένες μπαταρίες μπορεί να είναι επικίνδυνες για τα παιδιά.

 · Πάντα να ελέγχετε τα φάρμακα πριν από την κατάποση τους. Ενήλικες έχουν καταπιεί μπαταρίες – κουμπιά γιατί από λάθος τις θεώρησαν ως χάπια ή δισκία.

 · Αν υποψιάζεστε ότι ένα παιδί έχει καταπιεί μια μπαταρία – κουμπί, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια (πηγαίνετε αμέσως το παιδί σε νοσοκομείο). Μην αφήνετε το παιδί να φάει ή να πιει και μην προκαλείτε εμετό.


μπαταρίες

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget