Ούτε οι λαϊκές αγορές δεν θα γλιτώσουν !!



Ένα αποκούμπι έχει απομείνει στον ελληνικό λαό και σχεδιάζουν να το διαλύσουν. Ο κύριος ''πλειστηριασμοί'', πιο γνωστός ως υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς, εξυπηρετώντας για άλλη μια φορά τις μεγάλες επιχειρήσεις, προγραμματίζει μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, τινάζοντας στον αέρα τον κλάδο. Οι λαϊκές αγορές θα πάψουν να λειτουργούν με το υπάρχον καθεστώς, οδηγώντας ουσιαστικά τους καταναλωτές στην αγκαλιά των σούπερ μάρκετ.

 Υποτίθεται πως το νέο νομοσχέδιο έχει σκοπό να περιοριστεί το μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί στις λαϊκές αγορές και τα υπαίθρια παζάρια. Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με τον σκοπό. Όμως, γίνεται τόσο βίαια και με λάθος ο τρόπο.
 Το νομοσχέδιο που σύντομα πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα ο κ. Σκορδάς προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διαφορετική χωροταξική τοποθέτηση των παραγωγών και πωλητών των λαϊκών αγορών, την κλήρωση όλων των θέσεων κάθε Ιανουάριο παρουσία δικαστικού, καθώς και τον περιορισμό των παραγωγών στη μίσθωση κτημάτων εντός του νομού ή των όμορων νομών όπου δραστηριοποιούνται.   
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες και αναφορικά με το υπαίθριο εμπόριο, τίθεται πλαφόν στον αριθμό των ημερών της διενέργειας των πανηγυριών και παζαριών. Η διάρκειά τους δεν θα υπερβαίνει τις τρεις ημέρες σε κάθε δήμο -διατηρείται το καθεστώς των δέκα ημερών για τις χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές αγορές. Επίσης, νέες άδειες θα δίνονται μόνο σε ανέργους και μεταξύ αυτών έχουν προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες (ΑμεΑ, τρίτεκνοι, Ρομά, πολύτεκνοι). Δεν επιτρέπεται η άσκηση του πλανόδιου εμπορίου πλησίον επιχείρησης με ομοειδή προϊόντα και σε δήμους κάτω των 3.000 κατοίκων. Σε πωλητές χωρίς άδεια η ποινή θα είναι φυλάκιση τριών μηνών.
 Στον τομέα των λαϊκών αγορών θα υπάρξει χωροταξική διάκριση των παραγωγών από τους επαγγελματίες πωλητές -π.χ. απέναντι η μία κατηγορία από την άλλη -και θα έχουν πινακίδες διαφορετικού χρώματος. Θα επιτρέπεται η μίσθωση κτημάτων μόνο εντός του νομού που κατοικεί ο παραγωγός ή και σε όμορους νομούς -και όχι όπως συμβαίνει σήμερα, π.χ. ο παραγωγός να κατοικεί στην Αργολίδα και να παράγει στη Λάρισα. Κατ' αυτόν τον τρόπο οι παραγωγοί δεν θα έχουν τη δυνατότητα μέσω συνεργατών ή υπαλλήλων τους να πωλούν τα προϊόντα τους και σε άλλες περιοχές.
 Κάθε Ιανουάριο θα κληρώνονται όλες οι θέσεις σε κάθε λαϊκή αγορά παρουσία δικαστικού. Έτσιεπιχειρείται να εξαλειφθεί η μαύρη συναλλαγή για την απόκτηση της καλής θέσης. Οι επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών θα μπορούν να πωλούν περισσότερα προϊόντα. Και οι υφιστάμενες άδειες θα κριθούν τον Οκτώβριο του 2014 ανάλογα με το ποιος έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Όποιος δεν έχει θα τις χάνει. Και τέλος, θα επιτρέπεται η μεταβίβαση της άδειας και σε συγγενικό πρόσωπο ή υπάλληλο του κατόχου της, εφόσον αυτός πρόκειται να βγει στη σύνταξη κι έχει την τελευταία πενταετία ασφαλισμένους τους υποψήφιους αδειούχους.
 Οι λαϊκές αγορές αποτελούν ανάσα για τον Έλληνα. Μια αναδιοργάνωση του χώρου μπορεί να είναι ίσως αναγκαία. Ωστόσο, θα πρέπει να παραμείνουν ένας φθηνός τόπος αγοράς και πώλησης προϊόντων.


Του Αγγέλου Aγγελίδη
Danioliptes.gr

ΘΗΒΑ,λαϊκές αγορές

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget