Πως θα γίνει η χρηματοδότηση των δήμων για το “Βοήθεια στο Σπίτι”


Αναλυτικές οδηγίες για την χρηματοδότηση των δομών των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ που προσφέρουν το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” παρέχει με εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών. Όπως είναι γνωστό το πρόγραμμα παρατάθηκε έως τέλος Σεπτεμβρίου. Η παράταση του προγράμματος αφορά τους ΟΤΑ α΄ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τις κοινωφελείς επιχειρήσεις αυτών που λειτούργησαν ως «Μονάδες Βοήθεια στο Σπίτι» και «Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας». Με την εγκύκλιο δίνονται διευκρινίσεις προς τους φορείς, υπό την εποπτεία των οποίων λειτουργούν οι ανωτέρω δομές, για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν, ώστε να χρηματοδοτηθούν από τους προβλεπόμενους πόρους για την παροχή των υπηρεσιών αυτών.

Σημειώνεται πως για τη χρηματοδότηση του προγράμματος κατά το χρόνο παράτασής του, έχει ήδη υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε., η οποία αναλαμβάνει την υλοποίηση όλων των απαραίτητων ενεργειών σχετικά με τη συλλογή και αξιολόγηση των επιχειρησιακών στοιχείων των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και την παρακολούθηση της υλοποίησής του κατά την περίοδο της παράτασής του.

 Η ομαλή εκτέλεση του προγράμματος θα εξεταστεί και θα αξιολογηθεί από την επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης στην οποία συμμετέχει ένας εκπρόσωπος της Κ.Ε.Δ.Ε ως πρόεδρος, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών και ένας εκπρόσωπος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. Βασική αρμοδιότητα της επιτροπής αυτής είναι η διαμόρφωση πινάκων πληρωμών προς τις δομές που εκτελούν το πρόγραμμα μετά από εισήγηση της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., βάσει των οποίων πραγματοποιείται η απαραίτητη μεταφορά των προβλεπόμενων πόρων για την αποπληρωμή των υπηρεσιών του προγράμματος.

Δικαιολογητικά

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού, καθώς και το λειτουργικό κόστος, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 2,5% ή το 5% του συνολικού κόστους, στην περίπτωση που η δομή χρησιμοποιεί οχήματα για την παροχή των υπηρεσιών της, υπό την προϋπόθεση της παροχής σχετικής βεβαίωσης καλής λειτουργίας του αυτοκινήτου και διάθεσης του για τις ανάγκες του προγράμματος και τεκμηρίωση των δαπανών.

Για τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών που παρέχονται από τις δομές, κάθε φορέας οφείλει να συμπληρώνει και να υποβάλλει στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.:
•Αίτηση- Δήλωση Φορέα», όπου αναγράφονται τα στοιχεία του φορέα καιτων (συγχωνευμένων ή μη) δομών του, τα στοιχεία επικοινωνίας καθώς και τους υπεύθυνους επικοινωνίας για την άμεση επικοινωνία με τις δομές και τους φορείς.
•«Προϋπολογισμός Κόστους Εργαζομένων», όπου αναφέρονται αναλυτικά στοιχεία των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης εργασίας με το φορέα απασχόλησής τους. Στο έντυπο αυτό θα αποτυπώνεται ο προϋπολογισμός του εξαμηνιαίου κόστους λειτουργίας (α΄ εξαμήνου 2012) για μισθοδοσίες του προσωπικού που ήδη διέθεταν το 2011 και υπηρετεί στο τρέχον εξάμηνο μετά την ανανέωση των συμβάσεων εργασίας βάσει των διατάξεων της ως άνω πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Από το ύψος του κόστους μισθοδοσίας αφαιρείται το κόστος μισθοδοσίας προσωπικού μόνιμου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που πιθανώς απασχολείται στη δομή.
•«Οικονομικά Στοιχεία Δομών», που αφορά το κόστος προσωπικού ανά ειδικότητα και το διοικητικό κόστος λειτουργίας που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 2,5% ή του 5% (σε περίπτωση που η δομή χρησιμοποιεί οχήματα για την παροχή των υπηρεσιών της) του συνολικού κόστους.
•Έντυπο Παρακολούθησης Παρεχόμενων Υπηρεσιών», το οποίο συμπληρώνεται από την κάθε δομή, για τον κάθε εξυπηρετούμενο (με αλφαβητική σειρά) και υπογράφεται από τον υπεύθυνο μονάδας. Στο έντυπο αυτό καταγράφονται τα στοιχεία των εξυπηρετουμένων, συμπεριλαμβανομένου και του ασφαλιστικού τους φορέα, καθώς και στοιχεία σχετικά με τις υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί.

Σχέδια των Εντύπων που πρέπει να συμπληρωθούν θα αναρτηθούν στις 31/7/2012 στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. (www.eetaa.gr). Οι φορείς οφείλουν να τα αποστείλουν συμπληρωμένα στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. εντός είκοσι πέντε ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία ανάρτησής τους. Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. μπορεί, αυτεπάγγελτα ή μετά από εντολή της επιτροπής παρακολούθησης, να ζητήσει διευκρινήσεις και πρόσθετα στοιχεία εφόσον προκύψουν από τον έλεγχο των παραπάνω εντύπων.

Κατανομή ποσού

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. θα συντάξει και θα υποβάλλει προς έγκριση στην επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος σχετικό πίνακα πληρωμών με το ποσό του κόστους λειτουργίας της κάθε δομής. Η σύνταξη του εν λόγω πίνακα θα πραγματοποιηθεί με βάση τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι φορείς. Η εκταμίευση θα γίνει σε τρεις ισόποσες δόσεις. Συγκεκριμένα η Ε.Ε.Τ.Α. Α.Ε. θα καταβάλλει την πληρωμή της α΄ δόσης με την έκδοση του ανωτέρω πίνακα ανά δομή. Εν συνεχεία για την πληρωμή της β΄ δόσης, κάθε φορέας οφείλει να προσκομίσει «Βεβαίωση Πληρωμής Μισθοδοσίας», πρότυπο της οποίας θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., του πρώτου τριμήνου με το αντίστοιχο παραστατικό, υπογεγραμμένο από τον προϊστάμενο των Οικονομικών Υπηρεσιών και τους υπεύθυνους των δομών, καθώς και αντίγραφα των παραστατικών που αποδεικνύουν τις υπόλοιπες λειτουργικές δαπάνες για την υλοποίηση του προγράμματος.

Για την εξόφληση τέλος, κάθε φορέας οφείλει να συνυποβάλλει «Βεβαίωση Πληρωμής Μισθοδοσίας» του δεύτερου τριμήνου, υπογεγραμμένη από τον προϊστάμενο των Οικονομικών Υπηρεσιών και τους υπεύθυνους των δομών, με το αντίστοιχο παραστατικό, αντίγραφα των παραστατικών που αποδεικνύουν τις υπόλοιπες λειτουργικές δαπάνες για την υλοποίηση του προγράμματος, καθώς και φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα του φορέα. Επιπλέον, οι φορείς οφείλουν να συνυποβάλλουν και το «Έντυπο Στατιστικών Στοιχείων» των δομών, το οποίο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. Για την επιβεβαίωση των παραπάνω στοιχείων, η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. δύναται δειγματοληπτικά, να ζητά τις καταστάσεις μισθοδοσίας προσωπικού.

Να σημειωθεί πως για οποιοδήποτε ερώτημα που αφορά στη λειτουργία του προγράμματος οι φορείς μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. www.eetaa.gr ή να επικοινωνούν με τους χειριστές του προγράμματος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. εγγράφως ή τηλεφωνικώς 213.13.20.600.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget