Χάος δίχως προηγούμενο επικρατεί στις εφορίες


Χάος δίχως προηγούμενο επικρατεί στις εφορίες τις τελευταίες ημέρες. Χιλιάδες φορολογούμενοι αναγκάζονται να επισκεφθούν τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία στην οποία υπάγονται κυρίως για να προμηθευτούν τον κλειδάριθμο ο οποίος είναι απαραίτητος για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης ή για να «κλείσουν» το μπλοκάκι και να γλιτώσουν από το τέλος επιτηδεύματος. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται το αδιαχώρητο, εντάσεις, διαπληκτισμοί μεταξύ φορολογούμενων και υπαλλήλων και ταλαιπωρία που περισσεύει.

«Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες στις εφορίες δεν έχει προηγούμενο», λέει στο Capital.gr προϊστάμενος μεγάλης Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας της Αττικής ο οποίος έχει περισσότερα από 25 χρόνια υπηρεσίας. «Ενώ ο σχεδιασμός ήταν να αποσυμφορηθούν οι εφορίες μέσω της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, έχουν τελευταία γυρίσει πολλά χρόνια πίσω όπου οι φορολογούμενοι πηγαίνουν μαζικά στην εφορία
για να διευθετήσουν τις υποθέσεις τους».

Οι υπεύθυνοι για το συνωστισμό στις εφορίες τις τελευταίες εβδομάδες είναι κυρίως δυο συναλλαγές των φορολογούμενων:

1. Η απόκτηση κλειδάριθμου για την ηλεκτρονική πρόσβαση στο taxisnet και την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Φέτος η υποβολή της δήλωσης γίνεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ (πλην των συνταξιούχων). Οι φορολογούμενοι που δεν ήταν πιστοποιημένοι στο taxisnet  έλαβαν ταχυδρομικά τον κλειδάριθμο πρόσβασης.  Πολλοί από όσους είχαν πιστοποιηθεί και υπέβαλαν εκ νέου αίτηση για την απόκτηση κλειδαρίθμου διαπίστωσαν ότι οι παλιοί κωδικοί  που είχαν δεν ισχύουν. Για να πάρουν το νέο κλειδάριθμο θα πρέπει να επισκεφθούν το τμήμα Μητρώου οποιασδήποτε εφορίας. Η προσέλευση για παραλαβή κλειδαρίθμων είναι μαζική. Το ίδιο και η ταλαιπωρία.

2. Η υποβολή δήλωσης διακοπής εργασιών από όσους φορολογούμενους διαθέτουν ανενεργό δελτίο παροχής υπηρεσιών και επιθυμούν να μην πληρώσουν το χαράτσι ύψους 500 ευρώ του τέλους επιτηδεύματος. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι που προσέρχονται κατά χιλιάδες στις εφορίες επισκέπτονται τουλάχιστον τρία τμήματα στην εφορία πριν ολοκληρώσουν τη διαδικασία διακοπής εργασιών (Μητρώου, Εισοδήματος, Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων). Μάλιστα μερικά τμήματα τα επισκέπτονται περισσότερο από μια φορά.

Η προσέλευση στις εφορίες είναι αυξημένη και λόγω των ζητημάτων που έχουν προκύψει με το χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Πολλοί είναι οι φορολογούμενοι που επισκέπτονται τις εφορίες για να πληροφορηθούν την τύχη αιτήσεών τους για απαλλαγή από το χαράτσι, διαγραφή του λόγω λαθών κλπ. Οι εκπρόσωποι των εφοριακών σημειώνουν ότι η κατακόρυφη αύξηση των επισκέψεων φορολογούμενων στις εφορίες απασχολεί περισσότερους υπαλλήλους σε γραφειοκρατικές εργασίες και όχι στον έλεγχο που αποφέρει έσοδα. Και αυτό ενώ οι εφορίες έχουν αποδεκατιστεί από συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων την τελευταία διετία.


ΠΗΓΗ  Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget