Aνάκληση δύο ειδών παγωτών της εταιρείας ΚΡΙ-ΚΡΙ, αποφάσισε ο ΕΦΕΤ


Την ανάκληση δύο ειδών παγωτών της εταιρείας ΚΡΙ-ΚΡΙ, αποφάσισε ο ΕΦΕΤ, καθώς χαρακτηρίστηκαν ως ''μη ασφαλή'', από το εργαστήριο του Γενικού Χημείου του Κράτους''.

Πρόκειται για τα παγωτά με την εμπορική ονομασία TOP EXOTIC, με γεύσεις ροδάκινο και μάνγκο. Όπως επισημαίνει ο ΕΦΕΤ, οι "ενδείξεις στη συσκευασία των παγωτών δηλώνουν την παρουσία χρωστικών Ε102 και Ε110, ενώ δεν αναγράφουν την υποχρεωτική φράση ''Ε102, Ε110: Μπορεί να έχουν επιβλαβείς συνέπειες στη δραστηριότητα και προσοχή των παιδιών''.
 
Ειδικότερα, η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, αναφέρει τα εξής:
 
''Ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, κατά την διενέργεια ελέγχων βάσει του προγράμματος «Έλεγχος παρουσίας αλλεργιογόνων ουσιών» (δειγματοληψία και ανάλυση), και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, προέβη σε δειγματοληψία παγωτού με γεύσεις ροδάκινο και μάνγκο, συσκευασίας 80ml και διαπίστωσε ότι η επισήμανσή του ήταν ελλιπής αναφορικά με τις χρωστικές Ε102 και Ε110 που περιείχε.

 Η εμπορική ονομασία του προϊόντος είναι «TOP EXOTIC παγωτό με γεύσεις ροδάκινο και μάνγκο ΚΡΙ-ΚΡΙ», το οποίο παράγεται και συσκευάζεται από την επιχείρηση «ΚΡΙ-ΚΡΙ» Βιομηχανία Γάλακτος, 3ο χλμ Σερρών-Δράμας.

Το δείγμα χαρακτηρίστηκε από το αρμόδιο εργαστήριο του Γενικού Χημείου του Κράτους ως ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ-ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 1333/2008, Παράρτημα V, διότι ενώ οι ενδείξεις συσκευασίας του δηλώνουν την παρουσία των χρωστικών Ε102 και Ε110, δεν αναγράφουν την υποχρεωτική φράση ‘Ε102, Ε110: Μπορεί να έχουν επιβλαβείς συνέπειες στη δραστηριότητα και προσοχή των παιδιών’.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του εν λόγω προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι''.
 
Η ανακοίνωση της ΚΡΙ-ΚΡΙ για την ανάκληση παγωτού
 
"Αναφορικά με το Δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ (25/07/2012) θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι χρωστικές Ε102 και Ε110 ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ στη συσκευασία του παγωτού Top Exotic μαζί με όλα του τα συστατικά, όπως προτάσσει η ελληνική νομοθεσία.

Επισημαίνουμε ότι η χρήση των συγκεκριμένων ουσιών είναι ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ τόσο από την ελληνική νομοθεσία (Κώδικας Τροφίμων και Ποτών-Γενικό Χημείο του Κράτους) όσο και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία (Ευρωπαϊκός Κανονισμός) για την ΑΣΦΑΛΗ τους κατανάλωση ως βοηθητικές ύλες στα τρόφιμα και πιο συγκεκριμένα στο παγωτό. Ωστόσο, ο ΕΦΕΤ επικαλούμενος την ευρωπαϊκή νομοθεσία ζητά την αναγραφή συγκεκριμένης φρασεολογίας στην οποία θα προχωρήσουμε στις επόμενες παρτίδες προϊόντων.

Γι’αυτό το λόγο, αποφασίσαμε ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ την απόσυρση του συγκεκριμένου προϊόντος Top Exotic με γεύση ροδάκινο – μάνγκο (1 προϊόν) μέχρι την άμεση συμπλήρωση των στοιχείων επισήμανσης πάνω στη συσκευασία".

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget