Περίπου 1.800 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δ. Νείλου


Περί τους 1.800 ανθρώπους έχουν μολυνθεί μέχρι στιγμής με τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Αττική, εκτιμούν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Από την επιδημιολογική καταγραφή των κρουσμάτων στα νοσοκομεία έχουν προκύψει....
 
συνολικά έως και σήμερα 12 περιστατικά λοίμωξης, και μάλιστα βαριάς νευρολογικής λοίμωξης, από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων ένα ήταν θανατηφόρο.

Ωστόσο, η πραγματική έκταση της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου είναι μεγαλύτερη.

«Πίσω από κάθε κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος "κρύβονται" περίπου άλλα 150 περιστατικά μόλυνσης από τον ιό, με ήπια συμπτωματολογία ή χωρίς κανένα απολύτως σύμπτωμα» λέει
στο protothema.gr ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Αθανάσιος Τσακρής.

Γρίπη, μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα προκαλεί ο ιός

Η ήπια συμπτωματολογία μεταφράζεται συνήθως σύμφωνα με την κλινική εικόνα, που έχουν οι ειδικοί τα τελευταία τρία χρόνια, οπότε ενέσκηψε και στην Ελλάδα ο ιός του Δυτικού Νείλου, σε πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, δηλαδή συμπτώματα που παραπέμπουν σε εκείνα της χειμερινής γρίπης. Τα σοβαρά κρούσματα αφορούν κυρίως μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα.

Από τα 12 μέχρι σήμερα κρούσματα που έχουν καταγραφεί, τα δέκα εμφάνισαν λοίμωξη στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και τα δύο κρούσματα πυρετό. Οι ασθενείς είχαν ηλικία 43 έως 87 έτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) εκτός από την Ελλάδα, κρούσματα της νόσου έχουν εμφανιστεί στη Ρωσία, το Ισραήλ και στην Παλαιστίνη.

Προστασία από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Τέλος, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν ότι στην παρούσα φάση -και με δεδομένο ότι δεν έχουν γίνει επαρκείς ψεκασμοί στην Αττική- είναι απολύτως επιβεβλημένη η εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια για τον περιορισμό των πιθανοτήτων της λοίμωξης.

Η τοποθέτηση σίτας στα ανοίγματα και παράθυρα των σπιτιών, η χρήση αντικουνουπικών σκευασμάτων αλλά και κουνουπιέρας στα μωρά και τα παιδιά και η αποφυγή δημιουργίας εστιών στάσιμου νερού σε βεράντες και αυλές -καθώς στα σημεία αυτά γεννούν τα κουνούπια- είναι τα τρία βασικά μέτρα που θα απομακρύνουν τα κουνούπια και μαζί τους τον κίνδυνο από τον ιό του Δυτικού Νείλου.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget